Alla katter förtjänar ett kärleksfullt hem och sin alldeles egna människa. Kan det vara du? I den här artikeln kan du hitta information om hur du adopterar en ny familjemedlem.
Det finns många djurhärbärgen i olika delar av Sverige där du kan hitta en ny vän att älska. Det finns särskilt många katter som saknar hem men färre hundar på dessa härbärgen – detta eftersom Sverige generellt sett är mer ansvarsfulla när det gäller att äga hund än hur det kan se ut i andra länder. I många europeiska länder är herrelösa katter en vanlig syn, men de är inte säkra när de bor på gatorna: de kan bli påkörda, förgiftade eller misshandlade, svälta eller frysa ihjäl. Eftersom det finns så många hemlösa katter utomlands överväger många svenskar internationell adoption.
När man överväger adoption är det bra att känna till möjliga risker som kan påverka beslutet. Potentiella riskfaktorer är beteendeproblem och sjukdomar (särskilt hos husdjur som adopteras från utlandet). Vanligtvis berättar härbärgena gärna om riskerna eftersom det även ligger i deras intresse att alla adoptioner går väl.
Organisationer som verkar utomlands tar hand om alla importkrav som gäller husdjur som redan finns på plats. Dessa krav inkluderar vanligtvis vaccinationer och avmaskning. Med dessa åtgärder kan spridning av rabies, parvovirus, valpsjuka, smittsam leverinfektion, kennelhosta, leptospiros, bandmask, loppor och andra parasiter förhindras.
Många organisationer testar även för hjärtmask, giardia och leishmania innan katten reser till sitt nya hem. Dessutom rekommenderas nya ägare att avmaska ännu en gång när katten anländer. Eftersom djursjukdomar alltid är landspecifika bör du läsa om dem i förväg eller fråga organisationen du adopterar från.
När katten anländer kan den också drabbas av utslag som orsakas av dålig hygien och stressrelaterad diarré. Ofta kan katten ha fått mat av dålig kvalitet, vilket också kan orsaka synliga problem med till exempel päls och hud. Vanligtvis blir dessa problem bättre med tid och omsorg.
Det är förståeligt att jobbiga upplevelser påverkar kattens beteende. Vanliga beteendeproblem hos katter som växt upp i ett tufft klimat är rädsla och separationsångest. Även om räddningsorganisationer gör sitt bästa för att berätta för dig som adopterar om din nya familjemedlems bakgrund och personlighet kan det vara svårt att förutse hur den kommer att bete sig i sitt nya hem. Därför bör den nya ägaren alltid vara beredd på alla typer av situationer.
Å andra sidan, alltför ofta dras adopterade djur över en kam och blir orättvist stämplade som aggressiva. Många hemlösa katter kommer från vanliga familjer innan de blev hemlösa, till exempel på grund av att familjen flyttat eller inte har tillräckligt med pengar för att ta hand om den. Ibland överges katter utan någon riktig anledning. Om du är osäker på missens bakgrund är det även möjligt att adoptera en kattunge: unga djur är vanligtvis lättare att träna, och det är mer osannolikt att dessa är djupt traumatiserade.
Bristande socialisering kan göra att katten är blyg och avvaktande när den kommer till sin nya familj. Kattungar som är födda på gatan får inte samma mänskliga kontakt som kattungar som kommer från en uppfödare, och därför kan mänsklig beröring kännas ovan och skrämmande för dem.
Dessutom är djurmisshandel tyvärr fortfarande ganska vanligt i många länder, främst utanför Skandinavien. Om en katt är van vid att människor slår den är det inte konstigt om den visar rädsla så fort en hand närmar sig. Vanligtvis blir det lättare att knyta en fin kontakt när katten med tiden fått många positiva upplevelser av människor.
Det kan finnas många olika orsaker bakom aggressivt beteende, till exempel traumatiska upplevelser (misshandel, bråk med andra katter, etc.) och rädslan gör då katten defensiv. De vanligaste förklaringarna till aggressivt beteende är dock hälsoproblem, och därför är det viktigt att utesluta möjlig fysisk sjukdom. När orsaken till kattens aggressiva beteende är klargjort kan ni börja jobba med att bearbeta det.
Oavsett möjliga risker så finns det många positiva saker med att adoptera. Även om en omhändertagen katt inte har så stor inverkan på världen så gör det en oerhört stor skillnad i just den kattens liv. Många hjärtevärmande berättelser från adoptivföräldrar till katter bevisar att man kan hitta sin bästa vän även från ett härbärge!
Att hitta hem är som att vinna på lotto för en katt som tidigare bott på ett härbärge – men det är också en betydande livsförändring som kan orsaka stress. Att vänja den nya familjemedlemmen vid sitt nya hem kräver tålamod och tid av ägaren. Du kan hjälpa din vän med följande tips:
Fler tips kan du hitta i vår kattungeguide >>
Alla har inte möjlighet att ta emot ett hemlöst djur – men lyckligtvis finns det andra sätt att hjälpa: